Leefstijlcoach

Wat ik mooi vind aan coaching is het moment dat iemand ergens taal voor vindt. Er roert zich iets in het gevoel of brein, nog niet duidelijk wat. Door te blijven vragen ontstaat er taal voor wat er leeft. Gidsen, wijzen op, luisteren naar, voelen dat en met regelmaat gewoon stil zijn om wat onduidelijk is geboren te laten worden.

Open vragen stellen is een beetje een tik en gekke hobby geworden. Welke vragen ondersteunen het proces bij de ander het best? Wat heeft iemand nodig?

Een lekker uitdagende vraag vind ik : Op welke vraag heb je geen antwoord?

Het zorgt voor een knisper in het brein waarbij je mag bedenken, op welke vraag eigenlijk?

Bij leefstijlcoaching gaat het om het DUURZAAM aanleren van GEZONDER gedrag. De focus ligt op gezonde voeding, voldoende beweging, op juiste manier omgaan met stress en zorgen voor een passend slaappatroon en ontspanning.

Een traject begint met informatie verzamelen. Wat doet iemand, wanneer en hoeveel dan. Om daarna het doel te bepalen waar aan gewerkt gaat worden. Wat meestal 3 tot 6 maanden duurt. Langer kan ook, afhankelijk van iemands behoefte. Sommige mensen zijn snel in staat om zelf verandering vorm te geven en te behouden. 

Soms moet ik informeren. Duidelijkheid scheppen in wat gezond gedrag is. Heel directief zijn, U moet dit of dat doen. Liever laat ik het aan de ander. Wat wilt u? Wat is er mogelijk? Hoe klein kunt u het maken? Past het bij u? Wat is het grote plan? Wat gaat nu al goed?

De leefstijlconsulten worden gedaan in de huisartsenpraktijk. In een 1 op 1 setting. Dit kan resulteren in "snel" resultaat. Het makkelijk kunnen overleggen met de huisarts, samen met mijn medische kennis en de coachende vaardigheden maken dat soms een traject in 3 maanden doorlopen is.